Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Kapcsolat
FőoldalEFI Szolgáltatások Cukorbeteg klub

Cukorbeteg klub

2019. 04. 10.

A betegklub módszertanilag ötvözi az önsegítő csoportokat a szakember által vezetett/moderált csoportokkal. Az önsegítő jelleg alapja, hogy azonos élethelyzetű emberek jönnek össze egymás kölcsönös segítésére. Társulásuk célja egy közös szükséglet, életbevágó probléma leküzdése, a kívánt személyes változás előidézése.

Cukorbeteg klub

Fontos eszközei a szemtől szembeni interakciók és a tagok személyes felelősségének elfogadtatása, segíteni annak vállalását, valamint gyakorlati és érzelmi támogatást nyújtása. A gyakorlat azt mutatja, hogy sok esetben, ahol a jól felkészült szakember nem eredményes a klienssel, a hasonló helyzetben lévő „sorstárs” eredményt érhet el, jobban tud segíteni.

A cukorbeteg klub alapvető célja, hogy azoknak a betegeknek, akik krónikus betegséggel kell, hogy éljék az életüket, segítsünk:

  • a betegség tudattal való megküzdésben, a krónikus betegség okozta kapcsolat beszűkülés, izoláció elkerülésében
  • a lehető legjobb életminőség elérésében
  • a betegség kimenetelét alapvetően befolyásoló gyógyszeres terápia megtartásában, valamint a szükséges életmódváltás megvalósításában
  • lehetőséget teremtsünk ahhoz, hogy sorstársaktól kaphassanak a betegek pszichés támogatást, segítséget, életmód ötleteket
  • erőt adó, motiváló társakat találjanak az életmódváltó programjuk megvalósításához
  • javuljon az egészségügyi szakemberekkel való kommunikációjuk hatékonysága azáltal, hogy megfelelő idő és biztonságos közeg áll rendelkezésre az elmélyültebb, interaktív beszélgetésekre

 

Ez az önsegítő jelleg egészül ki a program keretében nyújtott speciális szolgáltatások biztosításával, valamint a professzionális szereplők részvételével. A kluboknak van előzetes tematikája, azonban fontosnak tartjuk, hogy ezek a tematikák a klubok megalakulását követően rugalmasan igazodjanak a tényleges klubtagok igényeihez, szükségleteihez és a csoport dinamikához is. A klubfoglalkozásokon a tematikus előadásoknak, beszélgetéseknek, ismeretszerzésnek épp úgy helye van, mint a kötetlen beszélgetéseknek, tapasztalatcseréknek, közös szabadidős programszervezéseknek.

Fontos kiemelni, hogy elsődlegesen primer és tercier prevenciós folyamatokat látunk el, gyógyítási tevékenységet nem végzünk, nem végezhetünk!

További híreink

Babaelsősegély-nyújtás tanfolyam
Babaelsősegély-nyújtás tanfolyam
2019. 04. 10.
Babaelsősegély-nyújtás tanfolyam
Bővebben »
Babamasszázs
Babamasszázs
2019. 04. 10.
Babamasszázs
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2020 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover

A KÉZFERTŐTLENÍTÉS FONTOSSÁGA

Tisztelt Pácienseink!

Az influenza átlépte a járványküszöböt, így a következő hetekben hazánkban ezen megbetegedések száma fog növekedni. Az influenza jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed.

Az egészség megőrzése érdekében ajánlott a fokozott a gyakori és alapos kézmosás, főleg köhögést, tüsszentést és orrfújást követően, de egészségügyi intézményben tett látogatást követően javasolt a kezek fertőtlenítése.
Célszerű továbbá betartani a megfelelő köhögési és tüsszentési illemszabályokat, tehát az orrunkat és szánkat lehetőleg papírzsebkendővel takarjuk el, így gátolva, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírusok másokat fertőzzenek, vagy a környezet tárgyain megbújva tovább terjedjenek.
Az életterek (irodák, lakások, házak, stb.) rendszeres szellőztetése is fontos, így a levegőben lebegő vírusok koncentrációja, száma csökkenthető. Ilyen járványos időszakban javallott a fokozott takarítás is, főként azokon a helyeken, ahol a vírus könnyen megtelepedik, pl. villanykapcsolók, kilincsek, vizesblokkok berendezései, csapok, valamint közös használatú tárgyak (távirányító, telefon és számítógép tartozék, stb.) estén.
Végül, de nem utolsó sorban amennyiben tehetjük, kerüljük a zsúfolt, zárt helyiségeket!

Jó egészséget kívánunk!

Szent Margit Rendelőintézet