Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Egyre inkább fiatalodik a szűrőprogramok közönsége

Egyre inkább fiatalodik a szűrőprogramok közönsége

2019. 11. 22.

Ismét sikeres évet zárt az Egészségkörút Óbudán elnevezésű ingyenes szűrőprogram sorozat, amelyet immár hatodik éve szervez meg a Szent Margit Rendelőintézet.

Egyre inkább fiatalodik a szűrőprogramok közönsége

Tavasztól őszig 7-10 állomáson várjuk az egészségük megőrzésére vagy visszanyerésére hangsúlyt fektető közönség.

A szűrővizsgálatokat a népegészségügyi szempontból kiemelt betegségekre fókuszálnak, jelentőségük pedig abban rejlik, hogy idejében felhívjuk a figyelmet az esetleges kóros eltérésekre, lehetővé téve a korai intervenciót.


A III. kerületi programsorozat nagykövete Barabás Éva, az RTL Klub műsorvezetője, aki a kezdetektől támogatja a rendezvényt, hiszen számára is kiemelten fontos az egészséges életmód.


Az egyes állomásokat a szakrendelő egységei mellett közösségi házakban, kulturális intézményekben szervezzük meg, illetve a kerület sporteseményeihez és rendezvényeihez kapcsolódva települ ki a szűrőcsapat.


Évről évre a legnépszerűbb szűrések között szerepelnek a kardiológiai vizsgálatok, az allergiavizsgálatok, a testtömeg-index (BMI) mérések, a látásélesség vizsgálat és a táplálkozási tanácsadás, nem volt ez másként idén sem. 2019-ben olyan vizsgálatokat is szerveztünk, amelyek eddig nem vagy csak ritkán voltak elérhetők ingyenes lakossági szűrések alkalmával, ilyen volt például a 40 év fölötti férfiaknál ajánlott PSA szint mérés, a nőgyógyászati rákszűrés vagy a különböző ultrahang vizsgálatok.


Azokban az esetekben, ahol eltérő értékeket mértünk, vagy a szűrővizsgálat szakorvosi vizsgálatot igényelt, látogatóinkat a Rendelőintézet szakrendeléseire irányítottuk, ahol kezelésük megkezdődött.


2019-ben közel 150-en vettek részt (80% kerületi lakos) az Egészségkörút Óbudán állomásain, ami érdekesség, hogy tovább nőtt a hölgyek aránya, idén már a látogatók háromnegyede volt nő. A rendezvényhez kapcsolódó kiskönyvben mindenki gyűjthetett megjelenést igazoló pecsétet, így nyereménysorsoláson vehettek részt, ahol az egészséges életmóddal összefüggő ajándékok találtak gazdára – többek között vitamincsomagokat, fürdőbelépőt, családi hétvégét és egy nagy értékű kerékpárt is átadtunk a november 22-én tartott záróeseményen, amelynek az Esernyős Szindbád Rendezvénytere adott otthont.

A záróeseményen köszöntőt mondott Dr. Kiss László polgármester, aki beszédében kiemelte, hogy a szűrés egyben tudatformálás is, hiszen többnyire panasz- és tünetmentes állapotban történik. Negatív eredmény esetén a pácienst megnyugtatja, de a pozitív eredménytől sem megijedni kell, hiszen az időben felismert egészségügyi probléma a pontos diagnosztika és az időben előrehozott terápia lényegesen javíthatja a gyógyulás esélyeit. A polgármester köszönetét is kifejezte a szűrőprogram sorozatban résztvevő egészségügyi dolgozóknak és orvosoknak egyaránt, akiknek példaértékű munkája is hozzájárul ahhoz, hogy évről évre egyre sikeresebb az Egészségkörút.


Dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezetője pedig arról beszélt, hogy az Egészségkörút Óbudán szűrőprogram sorozat szűrései között már a gyermekek szem- és ortopédiai vizsgálatára is sok gyermeket hoztak el szülei és nagyszülei, így indokolt, hogy 2020-ban még több szűrési lehetőséget tegyenek elérhetővé az apróságok számára.


A jövő évi tervek már körvonalazódnak, a szervező csapat már nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a megszokott szűrések mellett új vizsgálati lehetőségeket is biztosítsanak a látogatóknak.
 

Abban pedig különösen bízunk, hogy jövőre a gyermekeken túl a 25-40 év között lakosok még nagyobb számban ellátogatnak az Egészségkörút Óbudán állomásaira.

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
2024. 03. 07.
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!