Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Hazánkba is megérkezett a koronavírus

Hazánkba is megérkezett a koronavírus

2020. 03. 05.

Lakossági tájékoztatót készített a Semmelweis Egyetem az új koronavírusról. A dr. Merkely Béla rektor által jegyzett dokumentum kitér egyebek mellett a koronavírus és az influenza hasonlóságaira és különbözőségeire, valamint részletezi az egyszerű megelőző, védekező szabályokat is.

Hazánkba is megérkezett a koronavírus

Tisztelt Honfitársaim!

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult nemzetközi járványügyi helyzet miatt tájékoztatom Önöket a legfontosabb tudnivalókról.

A SARS-CoV-2 terjedése sokban hasonlít az influenzához. Az influenzával már sok tapasztalatunk van, az új koronavírus okozta fertőzéseket most ismerjük meg, ez az első olyan járvány, aminek alakulását szinte percről-percre követi az egész világ. Ez nagyon hasznos, mert megtanít bennünket felkészülni a jövőbeni újabb vírusfertőzésekkel szemben. Ugyanakkor ilyen intenzív figyelem képes felnagyítani a problémát.  A jelenlegi adatokból azt látjuk, hogy az új koronavírus leginkább az idős emberekre veszélyes, míg az idei influenza többeket érint a fiatalabbak közül. Veszélyeztettek azok is, akik egyébként is súlyos megbetegedésben szenvednek, például a szervátültetettek, vagy daganat miatt kezelt betegek.

Az influenzával ellentétben az új koronavírus ellen nincs még védőoltás vagy gyógyszer. Ettől függetlenül ugyanúgy kell eljárnunk, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

  • Alaposan és gyakran mosson kezet szappannal, meleg vízzel.
  • Szájmaszkot az egészségeseknek felesleges hordaniuk.
  • Szellőztessen minél gyakrabban.
  • Kerülje el a köhögő, lázas betegeket.
  • Ha lázas, náthás, köhög, maradjon otthon addig, amíg jobban lesz, és idős hozzátartozóit védje azzal, hogy erre az időre kerüli őket.
  • Ne a tenyerébe köhögjön, hanem használjon papírzsebkendőt. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  • Ha súlyos tünetei jelentkeznek, forduljon orvoshoz.

Ha Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), csak abban az esetben gyanús koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik. Magyarországon jelenleg nincs igazolt koronavírus fertőzött beteg.

Ha Önnél akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon a tünetek enyhüléséig.

Ha viszont Önnél a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is bármikor adnak információt az új koronavírussal kapcsolatban a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számukon: 06 80 277-455 vagy 06 80 277-456.

Budapest, 2020. március 01.

Dr. Merkely Béla
a Semmelweis Egyetem rektora

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
2024. 03. 07.
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!