Akadálymentes
Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

2020. 07. 03.

A Szent Margit Rendelőintézet és Óbudai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai június 20-ra szűrőnapot szerveztek a kerület pedagógusai számára.

Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

A szombat reggelt és délelőttöt közel 180 tanár töltötte a Vörösvári úti szakrendelőben – természetesen a kötelező távolságtartás és maszkviselet maradéktalan betartása mellett.

Az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai közül gyógytornász, pszichológus és mentálhigiénikus szakember tartott foglalkozásokat mintegy 15 időpontban.

 

Gyógytornászunk a gyakorlatok összeállításánál és kivitelezésénél kiemelt figyelmet fordított a pedagógusok mindennapi mentális- és fizikai megterhelésére, a nyak, a végtagok nyújtása és átmozgatása mellett sor került a finommotorikáért felelős izmok átmozgatására is. A tornagyakorlatok három elemből épültek fel: a bevezető nyújtó gyakorlatokat az aktív izotóniás és izometriás gyakorlatok követték, majd zárásként légzőtorna, pulzusszám normalizálás és az izmok nyújtása következett.

 

Az EFI pszichológusának vezetésével a résztvevőknek lehetősége nyílt az Autogén Tréning relaxációs módszer megismerésére és kipróbálására. Mivel a relaxáció jótékony hatással van mind testünkre, mind lelkünkre, fontosnak tartottuk, hogy megismertessünk egy olyan módszert, amely később önállóan is alkalmazható. Amellett, hogy az egészségügyi szűrések, vizsgálatok között kikapcsolódást jelentett a teljes testet érintő relaxáció, felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos valamilyen stresszoldó módszer beiktatása a mindennapokba.

 

Mentálhigiénés kollégánk rövid előadás és beszélgetés keretében az egészségtudatosság egyéni és társadalmi vetületeit vizsgálta arra irányuló kérdésfeltevéssel, hogy vajon az „itt és most azonnal” fogyasztói mentalitás, vagy a maradandó, tartós értékekre (emberi kapcsolatrendszerek, egészségtudatosság, fenntarthatóság) és tudatosságra épülő szemlélet- és cselekvésmód szolgálja rövidebb- és hosszabb távon egyaránt fizikai- és mentális egészségünkért.

 

A két legnépszerűbb szűrőpontnak a bőrgyógyászat és a szemészet bizonyult, itt jócskán 100 fölött volt a megjelentek száma, de az élbolyban végzett a kardiológiai szűrés, a csontsűrűség, valamint reumatológiai vizsgálat is, de szép számmal akadtak, akik urológiai szűrés vagy légzőszervi allergiateszt segítségével kaptak visszajelzést egészségi állapotukról.

 

Külön örömünkre szolgált, hogy 2020-ban, a Női egészség évében mintegy 70 fő vette igénybe a nőgyógyászati szűrésünket is, hiszen a tematikus évnek éppen az a célkitűzése, hogy a vizsgálatokkal és szűrésekkel a prevenció jegyében tegyenek egészségükért.

 

A gyógytornász szakemberek erre az alkalomra egy különleges, mozgás tanácsadó programot dolgoztak ki, így több tucat érdeklődő fizikai állapotát mérhették fel, és személyre szabott javaslatokkal látták el őket.

 

Először a rendkívül népszerű InBody testösszetétel mérő készülék adott értékelést kipróbálójáról, majd beszélgetés formájában mérték fel a hozzáértők a táplálkozási szokásokat, így a két „eredmény” figyelembevételével kaptak hasznos útmutatást, amelyet, ha kombinálnak a megfelelő mozgásformával, akkor az ideális súly sem lesz már álom.

 

Sajnos nem meglepő, hogy rengetegen panaszkodtak arról, milyen tüneteket tapasztaltak magukon a home office-ban töltött hónapok után. Mozgásszervi panaszokról, fájdalomról és mozgás során tapasztalt kellemetlenségekről is beszámoltak a pedagógusok.    

 

A legtöbb lakásban nincsen egész napos munkavégzésre kialakított hely, gyakran egy étkezőszéken ülve, kanapéra kucorodva végezték munkájukat, nem csoda hát, hogy nagy számban alakult ki nyak, a hát és a derék fájdalom.

 

A résztvevők hálásak voltak a hasznos tanácsokért, akik most már tudják, milyen a helyes testhelyzet- és tartás, hogyan hozhatnak létre akár otthon „ergonomikus munkaállomást” és milyen tornagyakorlatokkal erősíthetik izmaikat.

 

A magas résztvevőszám a Szent Margit Rendelőintézet és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai számára is azt jelezte, hogy az ilyen típusú szűrőnapoknak nem csupán létjogosultsága van, de igény is mutatkozik rájuk, ezért a jövőben is azon dolgoznak, hogy a III. kerületi lakosság minél nagyobb számban vehessenek részt a népegészségügyi szempontból is kiemelten fontos szűréseken.

További híreink

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról
Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról
2020. 07. 07.
Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról
Bővebben »
Ötösre vizsgázott a Szent Margit Rendelőintézet közössége
Ötösre vizsgázott a Szent Margit Rendelőintézet közössége
2020. 07. 03.
Ötösre vizsgázott a Szent Margit Rendelőintézet közössége
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2020 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover

Tájékoztatás a megváltozott működési rendről

Tisztelt Páciensünk!
 

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben személyesen keresi fel Rendelőintézetünket, az alábbi higiéniai és viselkedési elvárásoknak szíveskedjen eleget tenni:

Együttműködését köszönjük, és jó egészséget kívánunk!

Szent Margit Rendelőintézet