Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

2020. 06. 25.

A Szent Margit Rendelőintézet és Óbudai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai június 20-ra szűrőnapot szerveztek a kerület pedagógusai számára.

Óriási számban vettek részt pedagógusok a Vörösvári úti szűrőnapon!

A szombat reggelt és délelőttöt közel 180 tanár töltötte a Vörösvári úti szakrendelőben – természetesen a kötelező távolságtartás és maszkviselet maradéktalan betartása mellett.

Az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai közül gyógytornász, pszichológus és mentálhigiénikus szakember tartott foglalkozásokat mintegy 15 időpontban.

Gyógytornászunk a gyakorlatok összeállításánál és kivitelezésénél kiemelt figyelmet fordított a pedagógusok mindennapi mentális- és fizikai megterhelésére, a nyak, a végtagok nyújtása és átmozgatása mellett sor került a finommotorikáért felelős izmok átmozgatására is. A tornagyakorlatok három elemből épültek fel: a bevezető nyújtó gyakorlatokat az aktív izotóniás és izometriás gyakorlatok követték, majd zárásként légzőtorna, pulzusszám normalizálás és az izmok nyújtása következett.

 

Az EFI pszichológusának vezetésével a résztvevőknek lehetősége nyílt az Autogén Tréning relaxációs módszer megismerésére és kipróbálására. Mivel a relaxáció jótékony hatással van mind testünkre, mind lelkünkre, fontosnak tartottuk, hogy megismertessünk egy olyan módszert, amely később önállóan is alkalmazható. Amellett, hogy az egészségügyi szűrések, vizsgálatok között kikapcsolódást jelentett a teljes testet érintő relaxáció, felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos valamilyen stresszoldó módszer beiktatása a mindennapokba.

 

Mentálhigiénés kollégánk rövid előadás és beszélgetés keretében az egészségtudatosság egyéni és társadalmi vetületeit vizsgálta arra irányuló kérdésfeltevéssel, hogy vajon az „itt és most azonnal” fogyasztói mentalitás, vagy a maradandó, tartós értékekre (emberi kapcsolatrendszerek, egészségtudatosság, fenntarthatóság) és tudatosságra épülő szemlélet- és cselekvésmód szolgálja rövidebb- és hosszabb távon egyaránt fizikai- és mentális egészségünkért.

 

A két legnépszerűbb szűrőpontnak a bőrgyógyászat és a szemészet bizonyult, itt jócskán 100 fölött volt a megjelentek száma, de az élbolyban végzett a kardiológiai szűrés, a csontsűrűség, valamint reumatológiai vizsgálat is, de szép számmal akadtak, akik urológiai szűrés vagy légzőszervi allergiateszt segítségével kaptak visszajelzést egészségi állapotukról.

 

Külön örömünkre szolgált, hogy 2020-ban, a Női egészség évében mintegy 70 fő vette igénybe a nőgyógyászati szűrésünket is, hiszen a tematikus évnek éppen az a célkitűzése, hogy a vizsgálatokkal és szűrésekkel a prevenció jegyében tegyenek egészségükért.

 

A gyógytornász szakemberek erre az alkalomra egy különleges, mozgás tanácsadó programot dolgoztak ki, így több tucat érdeklődő fizikai állapotát mérhették fel, és személyre szabott javaslatokkal látták el őket.

 

Először a rendkívül népszerű InBody testösszetétel mérő készülék adott értékelést kipróbálójáról, majd beszélgetés formájában mérték fel a hozzáértők a táplálkozási szokásokat, így a két „eredmény” figyelembevételével kaptak hasznos útmutatást, amelyet, ha kombinálnak a megfelelő mozgásformával, akkor az ideális súly sem lesz már álom.

 

Sajnos nem meglepő, hogy rengetegen panaszkodtak arról, milyen tüneteket tapasztaltak magukon a home office-ban töltött hónapok után. Mozgásszervi panaszokról, fájdalomról és mozgás során tapasztalt kellemetlenségekről is beszámoltak a pedagógusok.    

 

A legtöbb lakásban nincsen egész napos munkavégzésre kialakított hely, gyakran egy étkezőszéken ülve, kanapéra kucorodva végezték munkájukat, nem csoda hát, hogy nagy számban alakult ki nyak, a hát és a derék fájdalom.

 

A résztvevők hálásak voltak a hasznos tanácsokért, akik most már tudják, milyen a helyes testhelyzet- és tartás, hogyan hozhatnak létre akár otthon „ergonomikus munkaállomást” és milyen tornagyakorlatokkal erősíthetik izmaikat.

 

A magas résztvevőszám a Szent Margit Rendelőintézet és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai számára is azt jelezte, hogy az ilyen típusú szűrőnapoknak nem csupán létjogosultsága van, de igény is mutatkozik rájuk, ezért a jövőben is azon dolgoznak, hogy a III. kerületi lakosság minél nagyobb számban vehessenek részt a népegészségügyi szempontból is kiemelten fontos szűréseken.

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
2024. 03. 07.
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!