Akadálymentes
Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

2020. 07. 17.

2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tisztelt Pácienseink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény, melynek értelmében a magánszemélyeknek már nem lesz lehetősége az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék utólagos befizetésével a jogviszony utólagos/visszamenőleges rendezésére, vagyis a betegeknek, ha ebben az időszakban látják el őket, ki kell fizetniük a szolgáltatás díját. Az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék, adók módjára behajtandó köztartozásnak, azaz az adóhatóság által végrehajtható tartozásnak minősül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a járuléktartozás mértékéről havonta értesítést küld a járuléktartozással rendelkezők részére. Abban az esetben, ha a magánszemély járulék tartozása eléri a három havi mértéket, a NAV jelzése alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő érvényteleníti a TAJ számot. Ez azt jelenti, hogy három havi járuléktartozás felhalmozása esetén nem lesznek jogosultak az egészségügyi ellátásokat térítésmentesen igénybe venni.

Sürgősségi eljárás

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy sürgősségi ellátás esetén, továbbra is érvényesül azon alapelv, hogy a sürgősségi ellátás minden állampolgárnak jár. Természetesen a sürgős szükség miatti ellátásokat – ahogyan eddig - a jogviszony előzetes vizsgálata nélkül is nyújtja a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató, az ellátások nem tagadhatóak meg a jogviszony rendezetlensége/érvénytelensége okán. Ugyanakkor az ellátás díját – a későbbiekben kihirdetésre kerülő egységes díjszabályzat alapján – a betegnek meg kell térítenie.

A jogviszony rendezésére vonatkozó eljárás menetéről a következő linkre kattintva tájékozódhat: http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/jogviszony_rendezesi_eljaras

Kérjük, legyenek fokozott figyelemmel az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék folyamatos teljesítésére.

Szent Margit Rendelőintézet

További híreink

Radiológus (ultrahang) szakorvos
Radiológus (ultrahang) szakorvos
2020. 07. 21.
Radiológus (ultrahang) szakorvos
Bővebben »
VÉRADÁS
VÉRADÁS
2020. 07. 17.
VÉRADÁS
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2020 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover

Tájékoztatás a megváltozott működési rendről

Tisztelt Páciensünk!
 

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben személyesen keresi fel Rendelőintézetünket, az alábbi higiéniai és viselkedési elvárásoknak szíveskedjen eleget tenni:

Tájékoztatjuk továbbá, hogy amennyiben olyan külföldi országból tér haza, amely a hatályos szabályozás szerint sárga vagy vörös besorolású és a protokoll szerinti PCR teszt elvégzése válik szükségessé, MINDEN ESETBEN HÁZIORVOSÁT HÍVJA TELEFONON.

Együttműködését köszönjük, és jó egészséget kívánunk!

Szent Margit Rendelőintézet