Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
Főoldal Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

2022. 04. 29.

Jól döntött, aki úgy határozott, hogy részt vesz április 23-án a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája által szervezett szűrőnapon.

Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

Az Egészségfejlesztési Iroda csapata és a Rendelőintézet munkatársai változatos programokkal várták az egészségtudatos lakosságot.

Több mint kétszázan látogattak el a Vörösvári úti szakrendelőbe, ahol a látogatók jellemzően 3-4 szűrésen is részt vettek. A korábbi egészségnapokhoz képest a közönség jelentős mértékben fiatalodott, az eredmények pedig magukért beszélnek, egészen pontosan rámutatnak az egészségügyi szűrések fontosságára.
Az urológiai vizsgálaton megjelentek felénél találtak valamilyen problémát vagy érkeztek a páciensek meglévő panasszal.

Ezúttal is népszerű volt az InBody testösszetétel mérés, amely a páciensek 50%-ánál mutatott ki a magas BMI indexet, tehát a vizsgáltak több mint fele küzd túlsúllyal. 

A szemészeti szűrésen 73-an jelentek meg, közülük 23 páciensnél tartottak indokoltnak további vizsgálatot, valamint volt, akinél szürke- vagy zöldhályogot diagnosztizáltak.

Sokan érdeklődtek a légzőszervi allergiateszt iránt is, az eredmény pedig minden második esetben pozitivitást mutatott.

A vércukor- és koleszterinszint mérése alkalmával a páciensek közel negyedénél mértek magas értéket, amely további szakorvosi vizsgálatot tett indokolttá, illetve a szájüregi szűrés is döbbenetes eredményt hozott, hiszen a résztvevők közel felét rendelték vissza a szakorvosi vizsgálatra/kezelésre.

Továbbra is a legnépszerűbb szűrések között van a bőrgyógyászati szűrés, a hasi ultrahang és a kardiológiai szűrés, de keresett program volt a táplálkozási, valamint a mozgás tanácsadás is.

Fontos tanulsága volt az egészségnapnak az is, milyen igény és nyitottság mutatkozik a szerhasználati prevenció, valamint a demencia- és depressziószűrés iránt.

Előbbi esetében azt tapasztaltuk, hogy az edukáció, a tudás, az információgyűjtés komoly segítséget jelenthet egy fizikailag és mentálisan egészségesebb társadalom felé. Utóbbinál pedig azt a következtetést vontuk le, hogy érdemes még nagyobb figyelmet szentelni e területnek, hiszen az elmúlt évek kedvezőtlen hatásait még most kezdjük el igazán érezni.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy minél többször biztosítsák a lehetőséget az ingyenes szűrőprogramokra, ezzel párhuzamosan pedig arra kapacitálnak mindenkit, hogy éljenek a vizsgálatok nyújtotta lehetőséggel a jövőben is. Az egyéni prevenció mellett az EFI csapata számos további ingyenes program lehetőséget is biztosít a lakosság számára. Többek között meditációs csoport, testsúlycsökkentő program, kismamáknak szóló programok és testösszetételmérés is elérhető. A programokkal kapcsolatban itt, a weboldalunkon a Projektjeink menüpont alatt, illetve az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Facebook oldalán tájékozódhatnak.

 

 

További híreink

Véradások augusztusban
2022. 08. 15.
Véradások augusztusban
Bővebben »
ELMARAD a San Marco Szabadegyetem
2021. 11. 16.
ELMARAD a San Marco Szabadegyetem
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!