Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
Főoldal Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

2022. 04. 29.

Jól döntött, aki úgy határozott, hogy részt vesz április 23-án a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája által szervezett szűrőnapon.

Ismét bebizonyosodott: az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási!

Az Egészségfejlesztési Iroda csapata és a Rendelőintézet munkatársai változatos programokkal várták az egészségtudatos lakosságot.

Több mint kétszázan látogattak el a Vörösvári úti szakrendelőbe, ahol a látogatók jellemzően 3-4 szűrésen is részt vettek. A korábbi egészségnapokhoz képest a közönség jelentős mértékben fiatalodott, az eredmények pedig magukért beszélnek, egészen pontosan rámutatnak az egészségügyi szűrések fontosságára.
Az urológiai vizsgálaton megjelentek felénél találtak valamilyen problémát vagy érkeztek a páciensek meglévő panasszal.

Ezúttal is népszerű volt az InBody testösszetétel mérés, amely a páciensek 50%-ánál mutatott ki a magas BMI indexet, tehát a vizsgáltak több mint fele küzd túlsúllyal. 

A szemészeti szűrésen 73-an jelentek meg, közülük 23 páciensnél tartottak indokoltnak további vizsgálatot, valamint volt, akinél szürke- vagy zöldhályogot diagnosztizáltak.

Sokan érdeklődtek a légzőszervi allergiateszt iránt is, az eredmény pedig minden második esetben pozitivitást mutatott.

A vércukor- és koleszterinszint mérése alkalmával a páciensek közel negyedénél mértek magas értéket, amely további szakorvosi vizsgálatot tett indokolttá, illetve a szájüregi szűrés is döbbenetes eredményt hozott, hiszen a résztvevők közel felét rendelték vissza a szakorvosi vizsgálatra/kezelésre.

Továbbra is a legnépszerűbb szűrések között van a bőrgyógyászati szűrés, a hasi ultrahang és a kardiológiai szűrés, de keresett program volt a táplálkozási, valamint a mozgás tanácsadás is.

Fontos tanulsága volt az egészségnapnak az is, milyen igény és nyitottság mutatkozik a szerhasználati prevenció, valamint a demencia- és depressziószűrés iránt.

Előbbi esetében azt tapasztaltuk, hogy az edukáció, a tudás, az információgyűjtés komoly segítséget jelenthet egy fizikailag és mentálisan egészségesebb társadalom felé. Utóbbinál pedig azt a következtetést vontuk le, hogy érdemes még nagyobb figyelmet szentelni e területnek, hiszen az elmúlt évek kedvezőtlen hatásait még most kezdjük el igazán érezni.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy minél többször biztosítsák a lehetőséget az ingyenes szűrőprogramokra, ezzel párhuzamosan pedig arra kapacitálnak mindenkit, hogy éljenek a vizsgálatok nyújtotta lehetőséggel a jövőben is. Az egyéni prevenció mellett az EFI csapata számos további ingyenes program lehetőséget is biztosít a lakosság számára. Többek között meditációs csoport, testsúlycsökkentő program, kismamáknak szóló programok és testösszetételmérés is elérhető. A programokkal kapcsolatban itt, a weboldalunkon a Projektjeink menüpont alatt, illetve az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Facebook oldalán tájékozódhatnak.

 

 

További híreink

Véradások augusztusban
2022. 08. 15.
Véradások augusztusban
Bővebben »
ELMARAD a San Marco Szabadegyetem
2021. 11. 16.
ELMARAD a San Marco Szabadegyetem
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ A RENDELŐINTÉZET TELEFONOS ELÉRHETŐSÉGÉRŐL

Tisztelt Pácienseink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy központi telefonszámainkon ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓT munkanapokon 7:00 - 8:00, valamint 16:00 - 20:00 óra között tudunk adni, ELŐJEGYZÉS pedig 8:00 - 16:00 óra között kérhető.  

Együttműködésüket köszönjük!