Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Ünnepi készülődés egészségtudatosan

Ünnepi készülődés egészségtudatosan

2022. 12. 21.

Egészséges süti recept, az Egészségfejlesztési Iroda dietetikusának tollából

Ünnepi készülődés egészségtudatosan

Mézeskalács és bejgli. Talán a két legnépszerűbb karácsonyi sütemény, melyek elsőre sokunknak beugranak, ha az ünnepi desszertekről van szó. Érdemes a hagyományos sütemények mellett valami újat is csempészni a kínálatba. Ha valamilyen új desszertet keresünk és szeretnénk ezt az egészségtudatosság jegyében tenni, érdemes néhány dologra odafigyelni.

 

  1. Használunk a sütemények elkészítéséhez teljes értékű gabonatermékeket (pl. teljes kiőrlés búzaliszt, Graham liszt, zabliszt), így minimum 50%-os felhasználás esetén jó élelmi rost forrássá válnak a süteményeink. Mivel a rostban gazdag lisztek több folyadékot kötnek meg, a megfelelő állag elérése érdekében érdemes kicsit több folyadékot használni a hagyományos recepthez képest. Pl. bejgli tésztájának egy része is lecserélhető
  2. Olyan recepteket keressünk, amik gyümölcsöket és/vagy tejtermékeket is tartalmaznak nagy arányban, így értékes rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, jó minőségű fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe. Pl. túrós vagy joghurtos sütemények, gyümölcsös piték, kevert sütemények, gyümölcsös díszítéssel készült sütemények
  3. A cukor egy része vagy teljes mennyisége helyett használhatunk energiát nem tartalmazó édesítőszereket. Jó választás a természetes eredetű stevia vagy eritrit alapúak, de a mesterséges por és folyékony fajtáktól sem kell tartanunk. Édesítő erejük ugyanis több százszorosa a kristálycukorénak, így nagyon kis mennyiségben kell használni ezeket.
  4. Kiváló omega 3 és omega 6 zsírsav források a különféle magok (chia mag, lenmag, szezámmag, dió, mogyoró, mandula). Azonban magas kalóriatartalmuk miatt kiegészítő összetevőként használjuk fel őket. Pl. chia puding, házi müzliszelet, dióval/lenmaggal megszórt sós sütemények.

A fentiek jegyében íme egy ötlet:

Karácsonyi almás pite cukormentesen

Hozzávalók (1 darab 12 szeletes pitéhez)

Tésztához

  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g búza finomliszt
  • 100 g vaj
  • 50 g kefir
  • 70 g cukornak megfelelő édesítőszer (pl. 100 g eritrit vagy 18 g négyszerannyi édesítőszer)
  • 1 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • reszelt cirom héj
  • mézeskalács fűszerkeverék

Töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 50 g darált dió
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 2,5 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer (3,5 evőkanál eritrit vagy fél evőkanál négyszerannyi édesítőszer)
  • citrom és narancs frissen facsart leve, fahéj ízlés szerint
  • tojás a kenéshez

Elkészítés

A hideg vajat a sütőporos, fűszeres liszttel morzsoljuk el (ne gyúrjuk sokáig, mert ha ellágyul a tészta, sütés során tömörré válik). Dolgozzuk bele a kefirt és a tojást, majd kb. 2/3-d 1/3-d arányban osszuk ketté. Legjobb, ha legalább 30-40 percre hűtőbe tesszük, hogy még puhább legyen a sütést követően.  Ezután nyújtsuk kb. 5-8 mm vastagságúra kör alakban a nagyobb adag tésztát, és borítsuk egy margarinnal, liszttel kikent gyümölcstorta vagy pite formába. A formán túllógó részeket vágjuk körbe, vagy hajtsuk vissza peremszerűen. Villával szurkáljuk meg, szórjuk meg útifűmaghéjjal és darált dióval, hogy ne áztassa el az almás töltelék a tésztát.  A reszelt alma levét csavarjuk ki, majd keverjük össze az ízesítő anyagokkal, és halmozzuk a tésztéra. Ezután nyújtsuk a másik adag tésztát is hasonló vékonyságúra, és szaggassunk belőle tetszőleges karácsonyi formákat (pl. csillagokat). Díszítsük ezekkel a pite tetejét, kendjük meg felvert tojással. 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük arany barnára. Jó étvágyat!

 

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (12 szeletre vágás esetén)
Energia: 206 kcal
Szénhidrát: 22 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 11 g 

 

 

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
2024. 01. 11.
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!