Hogy kellemesen, puffadás és kanapén bóbiskolás nélkül teljen a karácsony...
Az ünnepek sokunk számára egyet jelentenek a nagy családi, baráti összejövetelekkel, melyek szokás szerint jókedélyű lakmározásokhoz társulnak. Az adventi hétvégékkel sok háztartásban elkezdődik a hangolódás, sokaknál készülnek vagy már el is készültek az ünnepi finomságok. Egyes családoknál megvan a tradicionális ünnepi menüsora, de vannak, akik szeretnek évről évre valami újdonsült finomságot kipróbálni. Örökzöld motívumai a Karácsonynak viszont vannak: mézeskalács, bejgli, gyümölcskenyér, szaloncukor, habcsók, no meg a halászlé, rántott hal, töltött pulyka és társaik sem hiányozhatnak egy igazi karácsonyi ebéd, vacsora alkalmával az asztalról. Az is gyakran előfordul, hogy ilyenkor átesünk a ló túl oldalára, és mértéktelen habzsi-dőzsibe kezdünk. Jellemzően ilyenkor szeretjük az ínyenc fűszerezést, az ízek kiemelése érdekében nem vetjük meg a magasabb zsírtartalmú húsokat, a bővebb zsiradékhasználatot, a cukros finomságokról nem is beszélve. Mindennek az eredménye azon kívül, hogy pár plusz kilóval nyitjuk az új évet, a túlevésnek igen kellemetlen emésztőrendszeri tüneteit is megtapasztalhatjuk. Gyakori ilyenkor a teltségérzet, puffadásm gyomorégés, de nem kizárt, hogy egy gyomorrontás keseríti meg az ünnepi hangulatunkat. Nem kell lemondani a finom falatokról, hiszen ezek a lelkünket is simogatják. Viszont a kellemetlen tünetek és következmények nem kötelező velejárói a Karácsonynak, ha néhány apróságra odafigyelünk a falatozások alkalmával.
Íme 5 tipp, hogy kellemesen teljenek az ünnepek
1. Zöldségeket az asztalra!
Készítünk a hagyományos köretek mellé többféle salátát pl. kevert zöldsalátát, joghurtos franciasalátát, tálaljunk fel savanyúságokat. Ha tudjuk, hogy desszert is szerepel a fogások között, köretként fogyasszunk csak egy könnyed salátát. Magas rosttartalmuk és víztartalmuk miatt megkönnyítik a nehéz ételek emésztését. Ellenben nagyon alacsony kalóriatartalmúak, így a tányérunk zsírosabb és szénhidrátdúsabb elemeit ellensúlyozhatjuk velük.
2. Csipegetés ellen tízóraizzunk és uzsonnázzunk!
Nehéz megállni, hogy ne kóstoljuk végig az összes édességet és ha lehet, egyszerre. Vigyünk rendszert a nassolásba is, kóstolgassunk tízórai és uzsonna alkalmával. Így elkerülhetjük, hogy egész nap csipegessünk. Csempésszünk az édességek közé gyümölcssalátákat vagy gyümölcsök süteményeket is. Csökkenthetjük a cukorbevitelünket, ha természetes édesítőszerekkel (eritrittel, steviával) készült édességeket, sütiket is választunk a hagyományos sütemények mellett.
3. Igyunk sok folyadékot!
A nehéz, zsíros és szénhidrátdús ételek jobban igénybe veszik a gyomor-bélrendszerünket. A hatékonyabb működésükért fogyasszunk legalább 2 liter folyadékot, legjobb választás a víz, ásványvíz és natúr teák. Ha koccintásra kerülne a sor, legjobb választások a minőségi, száraz borok. Mértékletesen fogyasztva, 1-2 dl mennyiségben vagy tovább hígítva, fröccsként fogyasztva még az emésztésünket is segíthetik.
4. Ne a kanapén töltsük a Karácsonyt!
Azon kívül, hogy a kalóriadús ételekkel könnyen gyarapíthatjuk a zsírraktárainkat, az inaktivitás az emésztési problémák kialakulásához is hozzájárul. Legyen a családi program része egy nagy sétát, vagy szervezzük más aktív programot (pl korcsolyázás, túra a havas erdőben), de pár átmozgató gyakorlatot is elvégezhetünk a délutánok alkalmával.
5. Nyugalom!
Ha éppen életmódváltásban vagy az előtt állunk, ne legyen stresszforrás az étkezés az ünnepek alatt. Alapvetően nem 2-3 nap miatt lesz sikeres vagy sikertelen. Ha szükséges, törekedjünk a speciális étrendünk szabályainak betartására, tartsunk mértéket, és élvezd az ünnepek meghitt hangulatát!
Kellemes, egészséges finomságokban és aktív pihenésben gazdag Karácsonyt kívánunk!