Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános 5 tipp, hogy elkerüljük a karácsonyi kajakómát

5 tipp, hogy elkerüljük a karácsonyi kajakómát

2022. 12. 21.

Hogy kellemesen, puffadás és kanapén bóbiskolás nélkül teljen a karácsony...

5 tipp, hogy elkerüljük a karácsonyi kajakómát

Az ünnepek sokunk számára egyet jelentenek a nagy családi, baráti összejövetelekkel, melyek szokás szerint jókedélyű lakmározásokhoz társulnak. Az adventi hétvégékkel sok háztartásban elkezdődik a hangolódás, sokaknál készülnek vagy már el is készültek az ünnepi finomságok. Egyes családoknál megvan a tradicionális ünnepi menüsora, de vannak, akik szeretnek évről évre valami újdonsült finomságot kipróbálni. Örökzöld motívumai a Karácsonynak viszont vannak: mézeskalács, bejgli, gyümölcskenyér, szaloncukor, habcsók, no meg a halászlé, rántott hal, töltött pulyka és társaik sem hiányozhatnak egy igazi karácsonyi ebéd, vacsora alkalmával az asztalról. Az is gyakran előfordul, hogy ilyenkor átesünk a ló túl oldalára, és  mértéktelen habzsi-dőzsibe kezdünk. Jellemzően ilyenkor szeretjük az ínyenc fűszerezést, az ízek kiemelése érdekében nem vetjük meg a magasabb zsírtartalmú húsokat, a bővebb zsiradékhasználatot, a cukros finomságokról nem is beszélve. Mindennek az eredménye azon kívül, hogy pár plusz kilóval nyitjuk az új évet, a túlevésnek igen kellemetlen emésztőrendszeri tüneteit is megtapasztalhatjuk. Gyakori ilyenkor a teltségérzet, puffadásm gyomorégés, de nem kizárt, hogy egy gyomorrontás keseríti meg az ünnepi hangulatunkat.  Nem kell lemondani a finom falatokról, hiszen ezek a lelkünket is simogatják. Viszont a kellemetlen tünetek és következmények nem kötelező velejárói a Karácsonynak, ha néhány apróságra odafigyelünk a falatozások alkalmával.

 

Íme 5 tipp, hogy kellemesen teljenek az ünnepek

 

1. Zöldségeket az asztalra!

 

Készítünk a hagyományos köretek mellé többféle salátát pl. kevert zöldsalátát, joghurtos franciasalátát, tálaljunk fel savanyúságokat. Ha tudjuk, hogy desszert is szerepel a fogások között, köretként fogyasszunk csak egy könnyed salátát. Magas rosttartalmuk és víztartalmuk miatt megkönnyítik a nehéz ételek emésztését. Ellenben nagyon alacsony kalóriatartalmúak, így a tányérunk zsírosabb és szénhidrátdúsabb elemeit ellensúlyozhatjuk velük.

 

2. Csipegetés ellen tízóraizzunk és uzsonnázzunk!

 

Nehéz megállni, hogy ne kóstoljuk végig az összes édességet és ha lehet, egyszerre. Vigyünk rendszert a nassolásba is, kóstolgassunk tízórai és uzsonna alkalmával. Így elkerülhetjük, hogy egész nap csipegessünk. Csempésszünk az édességek közé gyümölcssalátákat vagy gyümölcsök süteményeket is. Csökkenthetjük a cukorbevitelünket, ha természetes édesítőszerekkel (eritrittel, steviával) készült édességeket, sütiket is választunk a hagyományos sütemények mellett.

 

3. Igyunk sok folyadékot!

 

A nehéz, zsíros és szénhidrátdús ételek jobban igénybe veszik a gyomor-bélrendszerünket. A hatékonyabb működésükért fogyasszunk legalább 2 liter folyadékot, legjobb választás a víz, ásványvíz és natúr teák. Ha koccintásra kerülne a sor, legjobb választások a minőségi, száraz borok. Mértékletesen fogyasztva, 1-2 dl mennyiségben vagy tovább hígítva, fröccsként fogyasztva még az emésztésünket is segíthetik.

 

4. Ne a kanapén töltsük a Karácsonyt!

 

Azon kívül, hogy a kalóriadús ételekkel könnyen gyarapíthatjuk a zsírraktárainkat, az inaktivitás az emésztési problémák kialakulásához is hozzájárul. Legyen a családi program része egy nagy sétát, vagy szervezzük más aktív programot (pl korcsolyázás, túra a havas erdőben), de pár átmozgató gyakorlatot is elvégezhetünk a délutánok alkalmával.

 

5. Nyugalom!

 

Ha éppen életmódváltásban vagy az előtt állunk, ne legyen stresszforrás az étkezés az ünnepek alatt. Alapvetően nem 2-3 nap miatt lesz sikeres vagy sikertelen. Ha szükséges, törekedjünk a speciális étrendünk szabályainak betartására, tartsunk mértéket, és élvezd az ünnepek meghitt hangulatát!

 

Kellemes, egészséges finomságokban és aktív pihenésben gazdag Karácsonyt kívánunk!

 

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
2024. 03. 07.
Kihagyhatatlan húsvéti EMSella bérletakció!
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!