Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Immunrendszer támogatás a téli időszakban

Immunrendszer támogatás a téli időszakban

2022. 12. 21.

Hogyan őrizzük meg az egészségünket a hideg időszakban?

Immunrendszer támogatás a téli időszakban

A tél beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatunk a megfázás különféle formáival. A réteges öltözködés mellett életmódbeli szokásainkkal is védekezhetünk a vírusok és baktériumok ellen. Ugyanis, ha a szervezetünk védekező rendszere, az immunrendszerünk megfelelően működik, elkerülhetjük ezeket a megbetegedéseket, illetve ha el is kapjuk, hamarabb meggyógyulhatunk. Összegyűjtöttünk 5 praktikát, melyek alkalmazásával tehetünk az immunrendszerünk egészségéért.

 

1. tipp: Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

 

Elsősorban ezt egy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással tudjuk megtenni. Fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű mikor- és makrotápanyaggal lássuk el a szervezetünket. Kiemelt jelentősége van ebben a zöldségeknek és gyümölcsöknek, ugyanis a különféle színű zöldségek és gyümölcsök különféle vitaminok, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. Ne feledkezzünk meg róluk tehát a téli időszakban sem. Az idényjellegű friss zöldség- és gyümölcskínálat mellett választhatunk savanyított vagy gyorsfagyasztott termékeket is. Törekedünk arra, hogy naponta legalább 0,5 kg-t elfogyasszunk belőlük, tehát minden étkezésünkbe illesszük be valamilyen formában.

 

2. tipp: Támogassuk a bélflóránkat! 

 

A bélflóra nem más, mint a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok összessége. Fontos szerepük van az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és a bélfal áteresztő képességére is hatással vannak. A bélrendszerünkre a legnagyobb immunszervünkként is tekintünk. Az előző pontban említett zöldség-és gyümölcsbevitel szintén kiemelten fontos a mikrobiom táplálása és egészséges szempontjából. Emellett fontos tápanyagaik az élelmi rostok, így a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett részesítsük előnyben a kiváló rostforrásként funkcionáló teljes kiőrlésű gabonaféléket. Kerüljük ugyanakkor a túlzott finomított cukor- és telített zsírbevitelt, valamint a tartósítószerekben bővelkedő készételeket, gyorséttermi ételeket.

 

3. tipp: Tartsuk rendben a folyadék háztartásunkat!

 

A hideg időben hajlamosak vagyunk elfelejteni inni, nem jelentkezik olyan erősen a szomjúságérzet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet valóban nem igényli a folyadékot. Nők esetén átlagosan 2 literre, férfiak esetén 2,5 literre tehető a napi folyadékszükséglet. Legjobb választás ilyenkor is a víz, de kitűnő kiegészítő lehet néhány csésze forró tea is. A cukrozott üdítőket kerüljük, vagy csak alkalomszerűen válasszuk.

 

4. tipp: Aludjunk eleget!

 

Az immunrendszer akkor tud jól működni, ha összességében a szervezet nem szenved hiányt semmiben. Ez vonatkoztatható az alvásra is, ugyanis egy kimerült szervezet sokkal inkább hajlamos a fertőzések begyűjtésére. Alvásmegvonás hatására ugyanis csökken bizonyos immunsejtek és fehérjék mennyisége, melyek a gyulladások csökkentésében, kórokozók leküzdésében vesznek részt. Egy felnőtt átlagos napi alvásigénye 7-9 óra, törekedjünk ennek megvalósítására, a szervezetünk meg fogja hálálni.

 

5. tipp: Vezessük le a stresszt!

 

A stressz kivédhetetlen mindannyiunk életében. Hatása viszont nagyon hasonló, mint az alváshiányé. Éppen ezért fontos, hogy foglalkozzunk a megfelelő stresszkezelési technika megtalálásával. Ki ki miben találja meg, van akinek a sport, relaxáció, olvasás, zene, főzés segít a stressz csökkentésében, szükség esetén pedig kérjük szakember segítségét.

 

További híreink

Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
2024. 03. 25.
Ismét egészségnapot szervezünk a Vörösvári úti szakrendelőben!
Bővebben »
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
2024. 01. 11.
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!