Akadálymentes
Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
COVID-19 szűrés
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

2020. 12. 02.

2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tisztelt Pácienseink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény, melynek értelmében a magánszemélyeknek már nem lesz lehetősége az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék utólagos befizetésével a jogviszony utólagos/visszamenőleges rendezésére, vagyis a betegeknek, ha ebben az időszakban látják el őket, ki kell fizetniük a szolgáltatás díját. Az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék, adók módjára behajtandó köztartozásnak, azaz az adóhatóság által végrehajtható tartozásnak minősül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a járuléktartozás mértékéről havonta értesítést küld a járuléktartozással rendelkezők részére. Abban az esetben, ha a magánszemély járulék tartozása eléri a három havi mértéket, a NAV jelzése alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő érvényteleníti a TAJ számot. Ez azt jelenti, hogy három havi járuléktartozás felhalmozása esetén nem lesznek jogosultak az egészségügyi ellátásokat térítésmentesen igénybe venni.

Sürgősségi eljárás

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy sürgősségi ellátás esetén, továbbra is érvényesül azon alapelv, hogy a sürgősségi ellátás minden állampolgárnak jár. Természetesen a sürgős szükség miatti ellátásokat – ahogyan eddig - a jogviszony előzetes vizsgálata nélkül is nyújtja a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató, az ellátások nem tagadhatóak meg a jogviszony rendezetlensége/érvénytelensége okán. Ugyanakkor az ellátás díját – a későbbiekben kihirdetésre kerülő egységes díjszabályzat alapján – a betegnek meg kell térítenie.

A jogviszony rendezésére vonatkozó eljárás menetéről a következő linkre kattintva tájékozódhat: http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/jogviszony_rendezesi_eljaras

Kérjük, legyenek fokozott figyelemmel az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék folyamatos teljesítésére.

Szent Margit Rendelőintézet

További híreink

Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
2020. 12. 11.
Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
Bővebben »
Pácienselégedettségi kérdőív
Pácienselégedettségi kérdőív
2020. 12. 02.
Pácienselégedettségi kérdőív
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2021 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover

Tájékoztatás telefonközpont-rendszer átállásról

Tisztelt Pácienseink!

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2021. január 18-tól a Szent Margit Rendelőintézet új telefonközpont-rendszere fogadja hívásukat.

 

A jövőben előjegyzési telefonszámainkon nem fognak foglalt jelzést hallani, hiszen amint egy betegirányító munkatársunk vonala felszabadul, azonnal a soron következő várakozó hívást kapcsoljuk neki. 

 

Központi telefonszámaink:

+36 1 388 9180 és + 36 1 454 7500

 

Kérjük, mielőtt bármely egységünket vagy szakrendelésünket tárcsázza, tájékozódjon annak elérhetőségéről itt, a weboldalunkon.

 

Együttműködésüket köszönjük!
Szent Margit Rendelőintézet